Hvilket av disse objektivene velger du?
Enda et objektiv som passer for deg!

Utvalget av objektiver er ikke begrenset til det medfølgende kit-objektivet. Det finnes en rekke objektiver som vil gi deg enda større glede med din hobby!

Blant utvalget av objektiver vil vi spesielt anbefale deg de følgende PENTAX objektivene. Disse objektivene er konstruert for å løse en rekke fotografiske oppgaver og situasjoner.

(Medfølgende kit-objektiv = Objektivet som følger med kameraet som standard)

    pentax lenses

Situasjon 01

Landskap

Hvis du ønsker å fotografere landskaper med et vidvinklet perspektiv, anbefaler vi DA 35mm F2.4 AL.
Et nytt perspektiv på et kjent landskap vil radikalt forandre resultatet.

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL

Standard zoom kit lens

smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL

Standard kit-zoom objektiv

Fotografering med en standard kit-zoom fra et stående perspektiv resulterer i et kjedelig bilde med sollys som kaster skygge gjennom trærne. På den andre siden vil et nytt bilde åpenbare seg hvis du fotograferer med en lav vinkel, fra bakken. Den subtile uskarpheten i forgrunnen gir motivet ekstra dybde.

Fotografering med et perspektiv tilsvarende øyets normale perspektiv skaper et lett gjenkjennelig landskapsmotiv. Når en fotograf ønsker å endre perspektivet med bruk av et zoomobjektiv, har fotografen en tendens til å ta bildet fra det samme standpunktet, mens man bare zoomer inn eller ut. Når man derimot fotograferer med et objektiv med fast brennvidde, er det utfordrende å bevege kroppen for å endre standpunkt, og dermed endre perspektivet.


Situasjon 02

Portretter

DA 35mm F2.4 AL er et meget godt portrettobjektiv, for å fange menneskers naturlige uttrykk.
Ta bilder på “samtaleavstand”, og du vil fange disse naturlige uttrykkene.

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL Standard kit-zoom objektiv

Få til naturlige uttrykk ved å føre en samtale med personen du tar bilde av. Det viktigste er at du og ditt portrettmotiv er avslappet i forhold til hverandre. Dette bildet ble tatt i et fredfullt øyeblikk på en benk i skyggen. Det er benyttet en stor, åpen blender for å viske ut bakgrunnen, og trekke oppmerksomheten mot personen. Dette vil ikke være mulig med et kit-zoom objektiv.

Forskjellen i største blenderåpning mellom dette objektivet og objektivet med fast brennvidde, betyr at dybdeskarpheten er noe større for dette objektivet. I dette tilfellet forsvinner personen litt i bakgrunnen. For å få et bilde som ligner mer på bildet som er tatt med fastobjektivet, så er det nødvendig å velge et standpunkt der bakgrunnen er lenger vekk fra personen.


Situasjon 03

Blomster

For å ta bedre bilder av blomster, så anbefaler vi DA 35mm F2.4 AL. Oppdag nye vinkler og perspektiver ved å bevege deg rundt motivet.

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL Standard kit-zoom objektiv

Fotografen ønsket å ta bilde av blomstene og plantene, og samtidig inkludere bygningen i bakgrunnen. Ved å ta bildet fra ansiktshøyde med kit-zoomen, blir det en forstyrrende sammenblanding av for- og bakgrunn. Ved å ta bildet med et lavere standpunkt, og nærmere plantene, blir bygningen i bakgrunnen gjengitt bedre, samtidig som man får med himmelen.

Ved å ta bildet med et lavere kamerastandpunkt, vil det være mulig å ta et bilde som tilsvarer bildet som er tatt med fast brennvidde. Når man endrer komposisjonen av bildet, er det viktig å være klar over resultatene av endringen, i stedet for å bare benytte inn- og ut-zooming. Siden et objektiv med fast brennvidde ikke kan zoome, vil denne type objektiv hjelpe deg til å utvikle kreativiteten din.


Situasjon 04

Dyr

Prøv DA 35mm F2.4 AL for å fotografere dyr i utfordrende vinkler og perspektiver. Å komme ned på dyrets øyenivå, hjelper deg til å fange bedre uttrykk.

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL Standard kit-zoom objektiv

Den søte kattungen er nysgjerrig på mange ting. Bruk saker og ting for å tiltrekke kattens oppmerksomhet, for å fremkalle forskjellige uttrykk. Når du fotograferer innendørs, er det som regel relativt mørkt, men du kan unngå uskarpe bilder ved å åpne blenderen for å få en raskere lukkertid.

Ved bruk av et standard kit-zoom objektiv, er det en ubevisst tendens til å ta bilder med en harmonisk komposisjon. Når du har utviklet dine kunnskaper ved å bruke et objektiv med fast brennvidde, så har du også mulighet til å være mer kreativ med et zoomobjektiv.


Nær øyets eget perspektiv på verden
Standardobjektiv

smc PENTAX-DA 35mm F2.4AL

Standardobjektiv

smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL

smc PENTAX-DA 35mm F2.4 AL 

Med dette objektivet får du en bildevinkel og et perspektiv som tilsvarer øyets eget. I motsetning til et zoomobjektiv, så er det vanskelig å endre bildekomposisjonen uten å flytte seg sammen med kameraet. På grunn av et perspektiv tilsvarende øyets eget, er det lett å få kjedelige og intetsigende bilder tatt med et standardobjektiv. Flytt kameraet for å endre standpunkt og vinkel. Denne søken etter nye og spennende vinkler gjør deg i stand til å ta bedre og mer spennende bilder.

Situasjon 01

Landskap

Med DA 50mm F1.8, kan den begrensede dybdeskarpheten gi bilder med en kunstnerisk vakker bokeh.
Selv et hverdagslig motiv kan gi et fantastisk bilde, gjennom kreativ bruk av uskarphet i bakgrunnen av motivet.

smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens

smc PENTAX-DA 50mm F1.8

Standardzoom kit objektiv

For å gi de uskarpe bladene i forgrunnen en så myk tekstur som mulig, har fotografen plassert fokuspunktet på vinduet så langt unna som mulig. Sammenlignet med bildet tatt med standardzoom objektivet, er forgrunnen tilsvarende myk, men det er forskjeller i mykheten på vinduet på siden av fokuspunktet, og uskarpheten i landskapet som reflekteres i vinduet.

Sammenlignet med bildet tatt med den faste brennvidden, mangler dette bildet mykheten. Ved å kun benytte standardzoom objektivet, kan ikke disse nyansene skapes. Ved å bytte objektiver for å lære uttrykket som skapes gjennom bokeh, vil du enda bedre forstå bokeh- effekter selv når du benytter et zoomobjektiv.


Situasjon 02

Portretter

For å fotografere portretter med varierende skarphet, anbefaler vi DA 50mm F1.8.
Den er mer lyssterk enn kitobjektivet, og bakgrunnen kan gjøres uskarp, slik at du kan ta bilder med oppmerksomheten rettet mot personen.

smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standardzoom kit objektiv

Når du vil ta portretter med en profesjonell touch, ed det enkleste å bruke en lyssterk medium tele med stor blenderåpning. Ved å plassere modellen i skyggen, blir huden gjengitt ekstra mykt. Med et kitzoomobjektiv, vil bakgrunnen bli alt for tydelig og fremtredende.

Forskjellen mellom motiv og bakgrunn er et element som ofte gjør et fotografi ekstra godt. Ved å benytte et lyssterkt fastobjektiv, reduseres innvirkningen av en forstyrrende bakgrunn, slik at du står friere til å ta varierte motiver. Selv standardzoom objektivet kan rydde op pi en forstyrrende bakgrunn.


Situasjon 03

Blomster

Med DA 50mm F1.8, kan du skape en vakker bokeh, som lar hovedmotivet stå klart, men som samtidig får med seg en myk beskrivelse av omgivelsene.
Nærheten til hovedmotivet kan forsterkes ved å begrense elementer som er i fokus ellers i bildet.

smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standardzoom kit objektiv

Det begynner med å finne blomster som er vakre og skiller seg fra omgivelsene. Velg blomstene som skal være hovedmotivet. Kikk så på omgivelsene, slik at du kan komponere bildet med en myk bokeh i forgrunnen, slik som på dette bildet.

Blomster som skiller seg ut sett med det blotte øyet, kan forsvinne inn i bakgrunnen på fotografiet. Små endringer i kameravinkel og standpunkt kan være avgjørende. Også når du benytter standardzoom objektivet, bør du ta deg tid til å sjekke kameravinkelen flere ganger før du tar bildet.


Situasjon 04

Dyr

DA 50mm F1.8 er glimrende til å fotografere dyr i bevegelse.
Evnen til å viske ut bakgrunnen gjør at du kan konsentrere deg om å følge objektet.

smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA 50mm F1.8 Standardzoom kit objektiv

Styrken til dette objektivet er evnen til å gjøre bakgrunnen utydelig. I motsetning til standardzoom kit objektivet, gjør dette objektivets store blenderåpning det mulig å ta bilder innendørs med en relativt rask lukkertid, uten å måtte bruke en overdrevent høy ISO- verdi.

Kattungens uttrykk er søtt, men jo mer du ser på dette bildet, desto større problemer forårsakes av bakgrunnen. Barn og dyr, slik som katter vil sjelden bevege seg slik som fotografen ønsker. Når det ikke er mulig å velge en ideel bakgrunn, så er løsningen en utvisket bakgrunn.


Et objektiv som gir deg de fotografiske fordelene med å viske ut bakgrunnen


smc PENTAX-DA 50mm F1.8

Medium teleobjektiv

smc PENTAX-DA 50mm F1.8
smc PENTAX-DA 50mm F1.8

Dette objektivet har en moderat tele effekt. Karakteristikken til dette objektivet er at det er enkelt å isolere motivet fra bakgrunnen, siden det har en stor åpen blender. Ved å velge et motiv som er litt lenger unna, vil hjelpe deg med å skape en komposisjon med en uskarp forgrunn og bakgrunn.

Situasjon 01

Landskap

Hvis du vil fotografere dynamiske landskaper, så anbefaler vi DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF].
Du kan skape mange morsomme og spennende komposisjoner ved å plassere objekter av en viss størrelse i kanten av bildet.

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mmF3.5-4.5 ED [IF] Standard zoom kit lens

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF]

Standardzoom kit objektiv

Fotografen tok dette bildet av en nydelig, klar himmel, men med treet som blikkfang i sentrum. Bygningen er forvrengt, men det er karakteristisk for dette objektivet. Hvis du flytter deg lenger unna objektet, så blir denne effekten mindre, slik at det blir et utvidet inntrykk.

Ved å flytte seg bakover fra stedet der bildet ble tatt med fisheye objektivet, prøvde fotografen å få til en tilsvarende komposisjon. Treet er fortsatt der, men dybdefølelsen og størrelsen er ganske forskjellig. Hvis du ønsker bilder med dybde og luft, bør du prøve dette fisheye objektivet.


Situasjon 02

Portretter

Hvis du vil ta dynamiske portretter, så anbefaler vi DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5
ED [IF].
Hvis du tar bilder med en bakgrunn med rette linjer, vil det ytterligere fremheve forvrengningen, og du får et artig bilde med en uvanlig komposisjon.

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standardzoom kit objektiv

Dette bildet er tatt på en innendørs terrasse, fra en vinkel som gir en følelse av størrelse og dybde. Sammenlignet med bildet tatt med standardzoom objektivet, er dybden forsterket. Nesten som hun prøver å unngå å forsvinne i perspektivet, gjør modellen en dramatisk bevegelse.

For å gi en dybdefølelse har fotografen bøyd seg ned når han tok bildet. Sett alene er dette bildet godt komponert, men inntrykket er svakere sammenlignet med bildet tatt med fisheye. Ved å bytte objektiver, kan du variere uttrykket i bildene dine.


Situasjon 03

Blomster

Hvis du vil forsterke formuttrykket til blomster, så anbefaler vi DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF].
Ved å benytte forskjellige vinkler, endres graden av forvrengning, slik at du kan få frem uttrykksfulle bilder.

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mmF3.5-4.5 ED [IF] Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standardzoom kit objektiv

Når du tar bilder av en rund blomst, kan du gjøre bildet enda mer interessant ved å øke forvrengningen. Dette er spesielt effektivt på en blomst som solsikke, da den har en perfekt rund form. Den ekspanderende bakgrunnen tilsvarer et froskeperspektiv. Prøv å forestille deg at du er en frosk når du skal komponere bildet.

Hvis målet er å fremstille en blomst så vakker som mulig, er dette objektivet et godt valg Men selv om dette bildet er vakkert, så mangler det overraskelsesmomentet som trollbinder den som ser bildet. Prøv å bytte objektiver for å ta bilder som ikke ligner på noe som alle har sett før.


Situasjon 04

Dyr

Vi anbefaler fisheye objektiver for å skape morsomme bilder som gir “store neser”.
Ved å endre avstanden til motivet mens du tar bilder, kan du få mange morsomme situasjoner.

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standard zoom kit lens
smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF] Standardzoom kit objektiv

Når fotografen nærmet seg katten, ble også katten interessert, og kom nærmere. Hvis du bruker kamerasøkeren når du beveger deg sammen med kameraet, kan du bli svimmel. Vi anbefaler derfor at du bruker live view skjermen, og bare beveger kameraet nærmere.

Standardzoom objektivet er greit for å ta vanlige fotografier. Men det er ofte at du ønsker bilder utenom det vanlige. Ved å bruke et objektiv med helt andre egenskaper, kan du ta helt andre og spennende bilder.


Et objektiv for dimensjoner og perspektiv

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mmF3.5-4.5 ED [IF]

Fisheye objektiv

smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF]
smc PENTAX-DA FISH-EYE 10-17mm F3.5-4.5 ED [IF]

Dette objektivet tilbyr en ekstrem vidvinkel, fra ultravid til fisheye. Synsvinkelen til dette objektivet er langt videre enn det menneskelige øyet. Ved å se gjennom dette objektivet, ser du verden på en helt ny måte. Den karakteristiske forvrengningen øker når du nærmer deg motivet. Når du venner deg til denne bildevinkelen, så kan du unngå den monotone vanen med de ekstreme effektene, og bevege deg i forhold til motivet for å skape nye spennende effekter.

Situasjon 01

Landskap

Hvis du vil fange detaljer i et større landskap, vil vi anbefale DFA MACRO 50mm F2.8.
Det kan plukke ut detaljer på en bedre måte enn kitobjektivet.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standard zoom kit lens

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8

Standardzoom kit objektiv

Fotografen fokuserte oppmerksomheten rundt metallforingen rundt utløseren. Han var oppmerksom på ikke å gå for nærme, slik at den rette atmosfæren ble borte. Å komme tett på motivet er ofte spennende med et macro objektiv, men i noen tilfeller må du være oppmerksom på det totale bildet.

I dette bildet har fotografen tatt bildet fra omtrent same avstand som med macro objektivet. Den høye kvaliteten til standardzoom objektivet egner seg godt til close-up fotografering slik som dette. Kikk nøye på dette eksempelet og de andre eksemplene for å se de klare forskjellene mellom fastoptikk og standardzoom objektivet.


Situasjon 02

Portretter

Med DFA MACRO 50mm F2.8 kan du konsentrere deg om de små detaljene på menneskekroppen, slik som fingertuppene.
Når du fotograferer macro, vil inntrykket fra bildene variere avhengig av fokuspunktet, så du kan skyte bilder med en stor variasjon av imponerende effekter.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standardzoom kit objektiv

Fotografens fokus var på neglen på langfingeren. Med det klare fokuspunktet der, viskes bakrunnen nydelig ut i en flott bokeh. Gøden i neglen på dette bildet er langt større på enn ved bruk av standard zoom objektivet. Det kommer av den ekstreme skarpheten til dette objektivet.

Forskjellene i uttrykket til disse to bildene er tydelige, siden du kan sammenligne to bilder av same motiv. Hvis du bare kunne se ett bilde, ville bildet tatt med standardzoomen sett helt greit ut. Ved å bytte objektiver kan du få et langt bedre uttrykk i bildene dine.


Situasjon 03

Blomster

Hvis du vil komme tett på, så du kan fotografere blomster så store som mulig, er det på tide å prøve DFA MACRO 50mm F2.8.
Selv blomsterbladenes mønster og små detaljer er klart og tydelig gjengitt.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standardzoom kit objektiv

Fotografen har gått så tett på blomsten som mulig. Her kan vi se forskjellen mellom macro objektivet, og standardzoom objektivet. En måte å ta blomsterbilder på, er å utnytte omgivelsene ved å inkludere bakgrunnen, men for close-ups av deler av en blomst, er det anbefalt å bruke et eget macro objektiv.

Dette bildet ble tatt på den korteste fokuseringsavstanden til standardzoom objektivet. For å få med mykheten til blomstens detaljer, hadde det vært fint å komme enda nærmere.. For blomsterfotografering gir et macro objektiv større grad av frihet til å skape fantastiske komposisjoner.


Situasjon 04

Dyr

Med DFA MACRO 50mm F2.8, kan du fokusere på spesielle detaljer og oppdage detaljer ved objekter som du ikke oppnår med vanlige motiver.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standard zoom kit lens
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8 Standardzoom kit objektiv

I dette øyet ligger styrken til et vilt dyr. Et bilde av hele katten blir et mer ordinært bilde. For å komme tett på, la katten bli vant til deg, og nærme deg langsomt.

Fotografen ønsket å fange inn fredfullheten ved denne avslappede kattungen. Sjarmen med de runde pupillene lager et inntrykk som er ganske forskjellig fra bildet tatt med macro objektivet. Ved å bytte objektiver, kan du gi helt forskjellige uttrykk til samme motiv.


Et objektiv for å oppdage nye ting,
slik som du gjorde som barn.

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8

Macro objektiv

smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8
smc PENTAX-D FA Macro 50mm F2.8

Den klare karakteristikken til et macro objektiv er å komme tett på motivet. Oppdagelser ved nærbilder er både morsomme og lærerike, som begge er nøkkelaspekter ved fotografering. Fotograferingen blir lettere hvis du først kikker nøye på motivet, og bestemmer området du vil konsentrere om. Når du faktisk er tett på motivet, vil du finne ut at selv den minste bevegelse synes på bildet. Ved å øke lukkerhastigheten, eller å vente med å ta bildet til vinden løyer, kan du få resultatet så godt som mulig.